בראש השנה תשפ”ב תחל שנת שמיטה בישראל. רעיון שנת השמיטה הוא מהרעיונות המפעימים של המסורת היהודית; אחת לשבע שנים מצווה עם ישראל לעזוב את אדמתו, את רכושו ולתת לאדמה לנוח, לתת לעצמו לנוח מהבעלות על הקרקע ומהעבודה הקשה, ולאפשר לכל מי שמעוניין בכך ליהנות מפירות האדמה.
זהו רעיון נועז שמבקש להזכיר לבני האדם את חשיבותה של הקהילה, של הדאגה לאחר ובמיוחד לחלש, ואת הצורך להרפות מרכושניות ומצרכנות, ולהפנות כוחות אל הערבות ההדדית, השותפות והכרת הטוב על מה שיש לנו.
שנת השמיטה מזכירה כי לצד הקיום הכלכלי יש צורך לדאוג לקיום החברתי, לדאגה לשכנים, לעניים, למיתון של תרבות ‘כוחות השוק’ לטובת חיזוק של תרבות הדאגה והחמלה.
רעיון השמיטה קשור במקורו לחיים חקלאיים, אולם בימינו החקלאות אינה תופסת מקום מרכזי בחייהם של רוב הישראליים, וכך אחת לשבע שנים נחשפים הישראלים לוויכוחים ולהחמרות סביב כשרות הפירות והירקות, אך עבור רובנו, הרעיון אינו נתפס כרלוונטי, משמעותי או מועיל.
לשם כך נועד מיזם ‘שעת שמיטה’, דרכו יכולות קהילות לחגוג את שנת השמיטה, להכיר את ערכי העומק של שנה זו ולממש אותה, וליצור רשת של נתינה וחסד קהילתיים, בה כולם יכולים לתת, כולם יכולים לקבל.
אנחנו מקווים כי הרחבת מעגלי הנתינה והחסד ישפיעו על החברה הישראלית גם מעבר לשנה זו, עיסוק נרחב בחסד, בערכים ובנתינה, יובילו לחיזוק החיבורים והסולידריות בחברה הישראלית.
לאחר הקורונה כולנו זקוקים לחיבור, למבט טוב ולמעשים טובים, נחוצה תשומת לב לכל אחד; למי שבודד, למי שקשה לו, למי שזקוק לחסד.
איך זה יעבוד?
קהילות שיצטרפו למיזם יציעו לחברות וחברי הקהילה ‘לשמוט’ שעה אחת מזמנם בכל שבוע; כלומר בכל שבוע יציעו חברי הקהילה שעה מזמנם לטובת שאר הקהילה. הם יוכלו לתת שעה שבה יציעו את נסיונם המקצועי או שעה בה יציעו כישורים אחרים בהם התברכו.
כל אחד מחברי הקהילה יוכל להירשם כדי לקבל את ‘שעות השמיטה’ של שאר החברות והחברים.
דוגמאות:
הרעיון הוא שכל אחד יציע ללא עלות משהו מ’רכושו’ לכל דורש. והקהילה כולה תהנה מהשפע שיש בתוכה.
בכל שבוע יהנו אחרים מ’שעות השמיטה’, ובכל שבוע יפורסמו כמה תמונות או סיפורי שמיטה שיעצימו את החוויה ויעודדו עוד ועוד חברים וחברות להצטרף.
חשוב להדגיש – בניגוד לבנק זמן, אין התחשבנות בין כמות ‘שעות השמיטה’ שנותנים לבין כמות השעות שמקבלים. זוהי שנה של הרפייה מהתחשבנויות וביקורת, זוהי שנה של נתינה ללא בקשת תמורה.
ארגון ולוגיסטיקה
רעיון שעת שמיטה הוא רעיון פשוט במהותו, אבל אנחנו יודעים שיש צורך לרכז את העבודה ולעודד את המתנדבים כדי לתחזק את המיזם.
לשם כך אנחנו ממליצים שכל קהילה שתרצה להצטרף תמנה רכז.ת / צוות מרכז, שיהיה אחראי על התפעול השוטף של המיזם:
כדי לסייע לרכזי הקהילות של המיזם, אנחנו נציע לרכזים סיוע וליווי:
לפרטים נוספים מוזמנים לפנות לחגית ברטוב, מובילת תחום קהילה במרכז הרצוג במספר 050-6998331, או להשאיר פרטים כאן